VHDLLab2
Sustav VHDLLab2 koristi samo-potpisani certifikat. Stoga, da biste ga pokrenuli, morate napraviti jednu od sljedece dvije akcije.

Metoda 1

Skinite na disk certifikat (klik ovdje) i spremite datoteku na disk (ime: ferkoca.pem). Potom pokrenite "Configure Java" (Windows, Start gumb, pa to upisite), odaberite karticu "Security", gumb "Manage Certificates"; odaberite Certificate type: "Signer CA" i na toj kartici kliknite gumb "Import" - odaberite certifikat koji ste prethodno spremili na disk i potom OK/Close po potrebi.

Metoda 2

  1. Pokrenite "Configure Java" (Windows, Start gumb, pa to upisite). Ako dobijete poruku da program ne postoji, pronađite ga na disku: C:\Program Files (x86)\Java\Jre7\bin\javacpl.exe.
  2. Otvorit ce se konfiguracijski aplet. Odaberite karticu "Security".
  3. Na njoj kliknite gumb "Edit Site list".
  4. U prozoru koji se otvori kliknite "Add"
  5. Unesite adresu http://ferko.fer.hr/vhdllab2/. Ako nesto nece raditi, mozete probati i s http://ferko.fer.hr:80 ili https varijantom.
  6. Naklikajte OK koliko puta treba.
  7. Sada bi se sustav trebao moci normalno pokrenuti.

Postoje odredene razlike izmedu Jave 7 i Jave 8 u ponašanju pa su stoga dani ovi naputci.

Upute za instalaciju
VHDLLab2 je novo izdanje VHDLLab-a. Kako biste instalirali VHDLLab2, potrebno je obaviti jednostavnu instalaciju opisanu u nastavku.
  1. Ako već nemate instalirano, instalirajte najnoviji Java Runtime Environment (JRE) (trenutno je to verzija 8). Do JRE-a možete doći ovdje.
  2. Pokrenuti aplikaciju po prvi puta, klikom na VHDLLab2 application launch button.
Korak 1: instalacija JRE
Radite samo ako na racunalu nema instalirane Jave. Otiđite na stranice proizvođača, skinite i instalirajte Java Runtime Environment (JRE). Kako bi sustav VHDLLab2 radio ispravno, potrebno je skinuti JRE (trebalo bi raditi s verzijama 6, 7 i 8). Detaljne upute za instalaciju na operacijskim sustavima Windows / Linux dostupne su na stranicama proizvodaca. Najjednostavnije je skinuti samoraspakiravajuće binarne datoteke (exe / bin). Po instalaciji provjerite sljedeće:
Korak 2: pokretanja VHDLLab2 aplikacije po prvi puta
VHDLLab2 se distribuira pomoću tehnologije Java Web Start. Stoga je dovoljno kliknuti na VHDLLab2 application launch button kako bi se aplikacija skinula s Interneta i pokrenula. Na operacijskom sustavu MS Windows tijekom pokretanja bit ćete upitani želite li stvoriti shortcut na Desktopu. Ako odgovorite potvrdno, kasnije ćete aplikaciju moći pokretati direktno dvoklikom na shortcut, bez potrebe za pokretanjem preglednika. U suprotnom, VHDLLab2 uvijek možete pokrenuti preko preglednika klikom na prethodni link.
Nakon pokretanja sustava, bit ćete upitani za vaše korisničko ime i zaporku. Koristite isto ime i zaporku kao i za sustav Ferko.
VHDLLab2 - uporaba velikih i malih slova
Jezik VHDL ne razlikuje velika i mala slova. Međutim, prilikom rada sa sustavom VHDLLab2 nužno je imena sklopova pisati uvijek na isti način! U suprotnom, dogodit će se greška prilikom prevođenja ili simuliranja rada sklopa.
Razvoj aplikacije
Sustav VHDLLab2 razvili su: Veliko hvala kolegi Bezjaku na visegodisnjoj pomoci u odrzavanju ovog sustava.
Ideje, prijedlozi, pogreške
Kako je VHDLLab2 u razvoju, sve ideje, prijedloge i prijave pogrešaka šaljite na e-mail Marko.Cupic@fer.hr.
Grupa namijenjena VHDLLabu dostupna je ovdje. Mailing lista dostupna je ovdje.
Službene stranice projekta
Službene stranice projekta dostupne su ovdje.