Seminarski rad (preddiplomski seminar): Računalni modeli emocija s naglaskom na Freudovu teoriju psihoanalize

Autor:
Gavrilović, Aleksandar
Mentor:
Popović, Siniša
Na ovim stranicama mogu se pogledati materijali napravljeni u okviru navedenog rada.
Ključne riječi:
računalni model emocija; OCC; psihoanaliza; freud; afektivno računarstvo
Sažetak:

U okviru ovog rada pokušat će se osmisliti i ispitati računalne modele emocija dizajnirane po uzoru na psihoanalitičku teoriju u psihologiji, koju je prvi postavio Sigmund Freud 1890.-ih. Umjetna inteligencija napreduje velikom brzinom, no razočarala je mnoge optimiste sa sredine dvadesetog stoljeća. Za snažnu umjetnu inteligenciju čini se da će trebati još nekoliko genijalnih otkrića i promjena perspektive. Važnost ovog seminara je baš u toj promjeni perspektive i gaženju u neistraženo područje. Seminar će dati osnovni uvid u umjetnu inteligenciju, afektivno računarstvo i aktualnu psihologiju, te stvoriti jednu praktičnu sintezu tih polja s psihoanalitičkom teorijom, uz komentar.

U drugom poglavlju dan je generalni pregled područja umjetne inteligencije i njenih osnovnih pojmova, te afektivnog računarstva kao najnovijoj grani umjetne inteligencije. U trećem poglavlju dan je pregled najzastupljenijih pristupa u psihologiji (najviše prostora daje se teoriji kognitivne procjene i evolucijskoj psihologiji). Četvrto poglavlje se podrobnije bavi psihoanalizom kao jednim od modela psihologije, te se definiraju njeni osnovni pojmovi - id, ego i superego. Detaljnije se razmatraju mogućnosti ovog modela da upotpuni netom opisani model kognitivne procjene u afektivnom računarstvu. Zadnje poglavlje donosi zaključak.

Dokumenti:
  1. Tekst rada: Seminar[2012]Gavrilovic_Aleksandar.doc
Zapis stvoren:
2012-05-29 19:50:23
Zapis zaključan:
nije
Pristup javan:
postavka studenta DA, postavka mentora NE
Ovaj rad nije zaključan. Stranice radova studenata za koje postoji definiran mentor ili izravni voditelj samo mentor odnosno izravni voditelj mogu zaključati čime potvrđuju vjerodostojnost unesenih podataka. Ako stranica nije zaključana, to znači da se navedeni podatci još uvijek mijenjaju odnosno da nitko od službenog osoblja ustanove nije provjerio ove podatke.